Friday, May 4, 2012

Saya seorang umi, ibu, mama..

BismiLlah...walhamduliLlahi a'la kulli hal

Terfikir untuk menaip sedikit coretan... alhamduliLlah, masih di izinkan Allah untuk menaip sesuatu di sini..tatkala encik suami sedang lena di buai mimpi, ditemani si kecil Lukluk... alhamduliLlah atas tiap nikmatMu ya Rabbi..

Sedar tak sedar, dah 5 bulan saya bergelar ibu.. Pengalaman yang terindah bagi setiap ibu yang pernah mengalaminya.. Masa mengandung dulu, walaupun sedar ada baby kat dalam tapi perasaan kasih dan sayang tu tak sekuat bila dah melahirkannya.. alhamduliLlah..Bila dah bergelar ibu ni, macam2 perasaan yang Allah kurniakan.. perasaan rindu kat ibu saya, perasaan sayang kat ibu, perasaan sayu dan syahdu, tabah, sabar.. manja pun ada juga...bukan manja mengada2 tak bertempat tu ye...tapi macam ada perasaan sensitif...sikit je nak berasa hati...tak tahu la klu semua wanita begitu, ataupun saya je yang mengalaminya.. tapi bukan semua org tahu perasaan tu...kalau boleh dipendam, biarlah saya pendam tak perlu beritahu pada sesiapa... :)

Dulu, saya pernah terfikir apa perasaan jadi ibu? setiap kali soalan tu saya tanya pada ibu2.. mereka akan jawab, tak boleh nak gambarkan perasaan tu..sekarang baru saya faham perasaan tu.. sebab saya dah pun milikinya.. tapi bukan semua orang ada perasaan tu.. sebab masih ada lagi yang sanggup mensia2kan nyawa si kecil yang tak berdosa tu ;( setiap kali saya tengok insiden kes pembuangan bayi, kes penderaan bayi..memang saya tak boleh nak sembunyikan perasaan saya.. tengah menaip ni pun saya sebak memikirkan nasib si kecil yang tak tahu apa2..tapi dah diperlakukan dengan kejam.. Allahu Rabbi, sayangilah mereka... "pelihara lah anakku dari setiap kejahatan dan fitnah di muka bumi ini.. hanya Engkau tempat kami berlindung dan meminta pertolongan.. Jadikan lah anak2 kami anak2 yang soleh dan solehah, penyejuk hati kami, penawar duka kami..amin ya Rabbi"

 Sayang baby.. tak tergamak nak mengapa2kan mereka ni :(

Saya terfikir juga, macam ni la perasaan ibu saya semasa saya masih kecil :( kesian mama, bertungkus lumus menjaga kami, mendidik kami, menyayangi kami, mengasihi kami.. rindunya.. bapa pula bertungkus lumus mencari rezki, memberi perhatian pada kami.. rindunya.. bila lah dapat jumpa lagi...:( "Ya Allah kasihanilah kedua ibu bapaku, sebagaimana mereka telah mengasihani dan menyayangi kami semasa kami kecil...amin ya Rabbi... "

Terima kasih yang tak terhingga buat mama dan bapa kerana masih sudi menyayangi kami dari kecil hingga lah dewasa, buat suamiku yang dicintai...terima kasih atas setiap pengorbanan, kasih dan sayang yang diberi sejak kita diijab kabulkan..segala jasa dan kebaikan abang hanya Allah yang dapat balas..Aku mencintaimu semenjak kita disatukan dan ianya tak pernah berubah... sayang nak abang tahu, tiada yang aku inginkan melainkan mu..di dunia ini dan insyaAllah di akhirat juga..amin ya Rabbana.. (terjiwang pulak..hehe).. buat anakanda yang amat umi kasihi.. kaulah penyeri hidup umi dan abi.. cinta hati kami, rindu kami...semoga Allah sentiasa memeliharamu, semoga menjadi anak solehah...umi sayang Lukluk Mahfuzah Saiza...

::time to sleep, insyaAllah andainya diizinkanNya..nanti sambung lagi..rindu juga nak berblog.. hehe, cuma dah tak reti nak buat ayat..


No comments: