Saturday, May 16, 2009

Alhamdulillah..

Bismillahir Rahman nir Rahim…

WalhamduliLlahi ‘ala kulli hal…segala puji dan puja hanya tetap milik Allah Tuhanku pencipta alam..seru sekalian alam..Maha suci Allah..Tuhan yang tiada Rabb selain-Nya.. kami adalah milik-Mu, kepada Mu la kami rindu…kepada Mu tempat kami berhukum.. kepada Mu tempat kami kembali… selawat dan salam ke atas RasuluLlah s.a.w yang amat dirindui, seluruh keluarga baginda s.a.w, seluruh sahabat2 r.anhum.. dan utk hamba2 yang soleh yang tetap di jalan Allah dan RasulNya.. semoga di redhai sehingga ke hari Qiamat…amin ya Rabbi…

Agak lama tak sembang agama…makin lama, memang rindu di buatnya..memang sayu.. hanya Dia tempat bermadu kasih.. meluahkan rasa hati.. alhamdulillah, ana nak share satu perkara.. syukur ke hadrat Allah Tuhan ku pengurnia iman dan hidayah.. semoga Allah mengampunkan segala dosa2ku..segala dosa2 ibu bapa yg dikenang, seluruh sahabat2 yang dikasihi sangat2.. kehidupan berkumpulan atau sebuah jemaah memang indah subhanALlah.. lebih2 lagi bila dalam jemaah tersebut, punya fikrah yg sama.. apatah lagi, keadaan dalam jemaah tersebut mementingkan ukhwah kerana Allah dan RasulNya. Berkorban kerana Allah dan RasulNya.. ingat mengingati kerana Allah dan RasulNya.., gembira kerana Allah dan RasulNya..malah sedih dan pilu kerana Allah dan RasulNya..

Ana memang rindukan saat ini :) punya sahabat2 yg satu fikrah... fikir Allah, kenang Allah, rindu Allah, cinta Allah, suka Allah,..masya Allah…alhamdulillah, walau bukan jemaah besar, alhamdulillah, Allah masih bagi aku peluang untuk jmpa seorang dua yang punya fikrah yang sama, yg kdang2 bncang pasal kehebatan Allah, bncang pasal kasih sayang Allah, bncang pasal korban dan cinta rasulullah s.a.w.. nangis2, rindu2..Engkau hebat ya Allah.. ada jg sorang dua sahabat yang ana tmpt dirujuk, walaupun ada jg yang kurang tahu, tapi peluang mendengar dan membantu tiap masalah membuatkan kita ikhtiar utk dapatkan ilmu, ikhtiar kongsi ilmu.. alhamdulillah… dulu, ana selalu share hal2 agama dgn adik lelaki.. terasa lapang alhamdulillah.. skang dah makin kurang.. :( mungkin atas dosa2ku :( smoga Allah mengampuni segala dosa2 kami yg pernah kami lakukan sama ada yg sedar ataupun tidak..

Alhamdulillah, setelah tamat belajar.. Allah bg rezki utk jadi programmer kat sebuah company Melayu Islam.. walaupun agak sibuk, kekuatan hanya dari Allah Tuhanku yang amat Pengasih.. ana tak jmpa seorang sahabat yg satu fikrah dalam persekitaran pekerjaan.. tp alhamdulillah, Allah masih sayangkan diriku.. ada seorang dua, atau tiga dan empat yang suka sngat mengingatkan saya hal2 agama dan kebaikan, subhanAllah…sayang mereka sangat kerana Allah.. Allah Tuhanku mengurniakan daku hadiah dan Rahmat, semoga Allah merahmati mereka..dan sentiasa meredhai mereka..amin ya Rabb..

Alhamdulillah, dalam agak sibuk mengurus diri.. melayan dunia yg fana, mengejar akhirat yg dah sampai masanya..Allahuakbar, Allah Tuhanku yang amat Penyayang mengurniakan hidayahNya buat sahabatku (ahli bait) untuk memeluk dan mendalami agama Allah..subhanALlah…walhamduliLlahi Rabbi.. memang saat itu adalah saat paling bahagia dalam hidupku.. umpama jalanku yang gelap, disinari cahaya malam :) memang teruja hanya Allah yg Tahu.. smua perkara di dunia adalah asbab, dan ketentuan jua keputusan hanya dr Allah Tuhan kita semesta alam…Allahuakbar!..

Atas ihsan seorang yang amat ana hormati, suka memberi ana nasihat dan bg cadangan dalam hal2 utk mncari redha Allah.. asbab tunjuk ajar beliau, ana cuba bimbing, ajak, seru sahabat ana kepada hal2 kebaikan.. atas izin Allah Tuhanku yang amat Penyayang, aku diberi peluang untuk buat majlis ilmu bersama beliau, solat jemaah dan alhamduliLlah ana cuba utk istiqomah.. utk agama Allah khususnya..amin ya Rabb..

alhamduliLlah, ana dapat kwn baru.. walaupun jemaah tak besar, hanya berdua.. itu dah memadai..alhamduliLlahi Rabbi..selalu sembang agama dgn beliau, bila kita cintakan satu perkara, kita usaha untuk mendapatkannya.. bila dah dapat, hati merasa bahagia.. tapi lumrah dan sunnah, kadang2 ada pasang dan surutnya :) terpulang pada kita untuk mengawalnya.. bukan mudah kita nak kekalkan kebahagiaan untuk perkara yg dicintai.. hanya kekuatan dari Allah Tuhan Azza Wa Jalla.. mudahkanlah tiap urusan agama kami..amin ya Allah… betapa hati kita kuat untuk mengekalkan cita2 dan impian kita utk perkara yg dicintai, namun setiap kejayaan pasti ada liku2nya.. mudahkanlah tiap urusan agama kami ya Allah..

Dari dulu hingga saat ini, aku hanya pegang “di mana ada kemahuan di situ ada jalan”, sy pegang di mana ada kemahuan, di situ ada redha Allah… di mana ada kemahuan utk bgn tengah malam buat solat tahajjud, ye di situlah redha Allah.. tak susah, semua dari kita…kalau para ulama’ kata nak bangun malam, persiapkan diri, kurangkan makan, kurang melayan perkara2 lagho..ya ikut je, mudah kan..semua dari kita :) ana juga lalai dan leka :( semoga kita berada dalam golongan yang tak lalai..amin ya Allah.. ibarat kita nak makan mewah bila dah ada duit banyak.. pilih lah mana2 tempat yg menyediakan makanan yg mewah2, sedap2.. kita boleh buat pilihan, kan mudah.. mana yang baik, mana yang buruk..pilihan hanya di tangan kita..

Usaha la utk jadi hamba Allah yg sentiasa ikhtiar utk perbaiki diri..walau kita bukan dari golongan sedemikian.. kita golongan manusia lemah.. tp percayalah, kelemahan tu dapat di atasi dgn niat dan kesungguhan..semoga Allah mengurniakan kita kesungguhan dalam mencari redha Allah..keimanan yg teguh..keyakinan yang mantap..usaha la utk cari ilmu, walau sukar mcm mana pun..rajin bertanya pada golongan ahli ilmu.. insyaAllah, bila kita nak sangat, Allah yang Maha Luas PengetahuanNya dan RahmatNya akan mudahkan jalan buat kita..biizniLlah.. Bersihkan hati dan sering la berbaik sangka pada ALlah, Tuhan yang Amat Pengasih, Amat Penyayang pada manusia :)

Allah yg maha Kasih amat Kasih pada hamba2Nya yang meminta, merayu apa sahaja asal saja, hati kita serahkan bulat2 pada Allah..yakinlah, hanya Dia yg berkuasa memberi, mengurnia dan sekali kali hamba yang meminta tidak pernah hampa :) percayalah, di mana ada kemahuan di situ ada redha Allah..Maha Suci Allah yang tidak sama dengan sifat manusia yang lemah.. bila kita mahukan manusia, sesetengahnya ada yang tak sudi, malah tak mampu melayan kemahuan kita, kan… bila kita mahukan redha Allah, dan sungguh2 nak Allah, sayang sungguh kat Allah.. masih Allah tak sudi?? subhanALlah, kekasih hatiku…semoga Engkau mengampuni segala dosa2 kami sama ada yang tersurat mahupun tersirat…:( kami sentiasa leka, alpa dan lalai :(

Kembali pada ahli bait tadi, aku rindu lagi suasana agama..Allah.. rindu saat ini.. rindukan pasanganku, yang dengannya aku selalu berbicara tentang kebesaran dan kehebatanMu.. kalau tak dapat peluang untuk punya sahabat2 dan jemaah2 agama, cukuplah aku miliki nnti bersama suami dan anak2..semoga ya Rabb… satu jemaah berkumpul, duduk2, sembang2, nangis2..syahdu, rindukan Allah dan RasulNya…tak sabar melihat Allah Azza Wa Jalla, Tuhan kekasihku di dunia, Pendengar setiap rintihanku, Pemujuk hati di kala sedih :( tak sabar jumpa baginda yang terlalu dirindui.. Allahumma Solli ‘ala Muhammad wa ‘ala aalihi, wa sohbihi wasallim.. terasa tak layak :( semoga Allah memberi peluang.. dan perkenan kan lah Rabbi…

:: Selamat hari Guru.. =) ::

No comments: